KURUM: İzmir Büyükşehir Belediyesi

BAŞVURU SAHİBİ: Ahmet Ata Temiz

URL: https://www.bizizmir.com/

ÖZET: Projeye ait uygulaması ile hemşeriler İzmir ile ilgili kararlarda söz sahibi olabilir; Sosyal Yardımlardan Ulaşım Bilgilerine, Yaşam Haritalarından Kültür Sanat Etkinliklerine, Çevrimiçi Kütüphane’den Şeffaf Yönetim anlayışına kadar geniş yelpazede her türlü bilgi ve belgelere erişebilir. Bunların yanında İBB’den online hizmet alabilir, her türlü belediye işlemlerini halledebilir; hava durumundan trafik durumuna kent ile ilgili bilgileri alabilir, kent hayatını kolaylaştırabilir. Bizİzmir Projesi, tüm hemşeriler tarafından erişilebilir olma prensibi ile hazırlanmıştır. Dijital Kent Meydanı olmasının yanı sıra İzmirlinin kişisel asistanı olarak konumlandırılarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmektedir. İçeriğinde genel ve bölgesel katılım sağlayabilen dinamik anketler, fikir paylaşım platformları ile katılımcılığı ve demokrasiyi desteklerken, başkanın mal beyanını, kurumun proje bazlı hedef durumlarını, bütçesini, ihalelerini, meclis ve encümen toplantılarını şeffaf bir şekilde tek bir noktadan yayınlar. Yaşadıkları bölgenin hava derecesini gösterirken tercih edildiği takdirde “çıkış ve varış” noktaları arasındaki trafik durumunu sunarken şehrin genel trafiğini de rahatlatmaktadır. Ayrıca projede BizPuan olarak adlandırılan, birlikte yaşam bilincini arttırmak ve sosyal dayanışma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla İzmir’in ve İzmirliler ’in sorunlarını yurttaş katılımıyla çözdüğü bir dijital imece uygulaması içermektedir.

AMAÇ:

  • Katılımcı demokrasiyi kent bazında hayata geçirmek.
  • Bütüncül yaklaşımla tüm belediye hizmetlerine, sosyal dayanışma platformuna kolay erişim sağlamak.
  • Hemşerinin tek uygulama üzerinden tüm işlemlerinin takibini yapabilmesini sağlamak
  • Belediyemiz bünyesindeki tüm birimlere gelen başvuruların tek bir yerde toplanarak maksimum verimi sağlamak
  • Kişisel asistan ile hemşerilerimize daha hızlı hizmet sunabilmek.
  • Hava – yol – fen işleri çalışma alanlarının bilgisini sunarak hem hemşerimize alternatif güzergahları göstermek; hem de kentin trafiğini rahatlatmak ve çalışmaların kentliye sıkıntı yaratmamasını sağlamak.
  • 2020 yılında yaşadığımız deprem gibi doğal afetlerde hızlı manevra alabilmek için platform oluşturmak.
  • Şeffaf, hesap verebilir ve çok paydaşlı bir yapıyla şehri yönetmenin önemine inanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonuna büyük ölçüde destek sağlamak.

KAPSAM: Bizİzmir Projesi’nin hedef kitlesi; tüm İzmirli yani İzmir’de yaşayanlardır. Bu nedenle hem uygulama hem de web sitesi üzerinden kullanılabilmektedir. Uygulama faaliyetlerinin ölçeklenebilirliği; projenin esnek olmasına imkan verir. Dijital Kent Meydanı olarak adlandırdığımız bölümün içindeki hizmetler yani İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oylamaya sunulan kent projeleri; hemşeriler tarafından gelecek öneriler ve yine bu önerilerin hemşeriler tarafından desteklenip elenmesi gibi süreçlerle Bizİzmir Projesi de içerik açısından gelişir. Kişisel Asistan olarak adlandırdığımız hizmetlerle de hem hemşerilerimizin hem de genel kent hayatının daha kaliteli bir seviyeye taşınmasını sağlar ve geri dönüşlerle İzmir Büyükşehir Belediyesi hedef projelerinin önceliklendirilmesinde rol oynar.

Bizİzmir Projesi; bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmeti olmakla birlikte diğer şehirlere ve sakinlerine de hizmet verebilecek niteliktedir. Uygulama, diğer şehirlere örnek olabilecek nitelikte olup, hizmet kapsamı İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk sahasıdır. Projenin kullanıcıları; Bizİzmir üyesi olan kişilerdir. Şu anki üye sayısı 60354’dir. Özellikle Kişisel Asistan bölümünü kullanım performansı, akıllı mobil cihaz kullanım sayısı ile sınırlı olup diğer özelliklere (sosyal yardımlara başvuru, kent haritaları, İzmirim Kart yükleme vb. hizmetler) web sitesi üzerinden ulaşılabilir.