KURUM: vMind Bilgi Teknolojileri A.Ş.

PROJE URL: www.portvmind.com.tr

PROJE VIDEO URL: www.portvmind.com.tr

DÜZEY: Teknopark ve Teknokent Firmaları

ALAN: Bulut Bilişim

PROJE ÖZETİ: Bulut Bilişim günümüzde oldukça yaygınlaşmış bir bilişim hizmetleri türüdür. Piyasayı yönlendiren büyük oyuncular (AWS, MS, Google, Oracle vb.) söz konusudur. Türkiye’de faaliyet gösteren bulut bilişim firmaları da diğer alanlarda olduğu gibi dev rakipleri ile mücadele edebilmek için kendilerine ait, yapay zeka vb. algoritmalarla desteklenmiş, Türk Ticaret Kanunu ve işleyişine uygun altyapı ve yönetilen hizmetler desteği ile geliştirdikleri yazılımlarla altyapılarını güçlendirmek zorundalar.

Bulut hizmeti ve yönetilen hizmet sunan küçük ölçekli şirketlerin küresel servis sağlayıcılar ile rekabet edememesinden ötürü hem fırsat eşitsizliği ortaya çıkıyor hem de hizmete ihtiyaç duyan firmaların lokal butik çözümlere ulaşması çok zorlaşıyor. Söz konusu küçük ölçekli şirketlerin onlara sağlanacak yapay zeka ve akıllı algoritmalar ile Teknik ve hizmet altyapısı daha sağlam temellere dayandırılabileceklerdir.

vMind olarak vizyonumuz; %100 yerli bir firma olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki, kültürel ve çevreye olan bağlılığımızı korurken, temel işimiz olan yönetilen hizmetler ve bulut bilişim alanında sektörün gelişiminde öncü ve lider olmaktır. Bu amaçla terzi misali, kurumlara ve şirketlere bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına hazır olabilmeleri için yenilikçi, kaliteli, sürdürülebilir ve her zaman müşteri odaklı çözümler sunmayı hedefliyoruz.

2013 yılında kuruluşumuz ile başlayan ve öncesinde benzer tecrübeler ile taçlandırılmış tecrübelerimizi %99 müşteri memnuniyeti ile tüm müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bilişim 500 araştırmalarında son 3 yılda üst üste gelen Bulut Bilişim birincilikleriyle de başarımızı daha ileri götürmek için motive oluyoruz.

Sektörel raporlara göre bulut teknolojisinin olumlu etkileri bir hayli fazladır. Şirketlerin %80’i, teknolojiyi benimsediklerini ve ilk birkaç ayda operasyon iyileştirmeleri olduğunu bildirmişlerdir. Hizmetleri verimli bir şekilde sunmak ve maliyet tasarrufu sağlamak, kuruluşlarının bulutu benimsemesinde en önemli iki faktörü oluşturmaktadır. Bulut Bilişim Pazarı hızla genişlemekte, örneğin 2019 yılı büyüklüğü 250 milyar dolar idi (https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2020-07-23-gartner-forecasts-worldwide-public-cloud-revenue-to-grow-6point3-percent-in-2020). 2019 yılında bulut bilişim teknolojilerine en çok harcama yapan ülkeler ise sırasıyla; ABD (124 milyar USD), Çin (10 milyar USD), Birleşik Krallık (10 milyar USD), Almanya (9 milyar USD) ve Japonya’dır (7 milyar USD). Bu harcamaların %12’sini profesyonel hizmetler, %12’sini üretim ve %10’u ise bankacılık sektöründe yapılan harcamalar oluşturmaktadır. Bu sene 350 milyar doları geçmesi, (https://www.sisense.com/whitepapers/take-the-value-of-data-to-new-heights-the-shift-to-cloud-analytics-with-aws/), 2023 yılında ise 620 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. (https://www.tbd.org.tr/kategori/raporlar/2021/).

Görüldüğü üzere çok hızlı bir ivme ile artmakta, Pazar çok büyümektedir. Türk Firmaları, STK’ları ve ulusu olarak Atatürk’ün çizmiş olduğu hedefler doğrultusunda hareket ederek Global Pazar’dan daha çok pay alan şirketler oluşturmalı, takip eden değil, edilen konuma gelmeliyiz. Bulunduğumuz jeopolitik ortam da Bulut Bilişim alanında buna imkan verecek özellikler taşımaktadır.

Bulut Bilişim’in en büyük artılarından birisi kullanıcılarına kazandırdığı çeviklik ve hızdır. Bu nedenle bir ürünü ya da hizmeti hızla servis edebilecek bir altyapı kaçınılmazdır. Ancak bu sayede rakiplerle mücadele edebilir, dünyaya açılabiliriz. vRP Yazılımı tamamen vMind tarafından Yıldız Üniversitesi Teknokent’de Türk Yazılımcılar tarafından geliştirilmiş bir Kurumsal Süreç Yönetimi Yazılımı’dır. İçerisinde Kurumsal Kaynak Planlaması, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve Bayi Yönetimi Süreçlerinin yönetimini barındıran bir uygulamadır. 20 yıla yaklaşan bulut tecrübelerini, ihtiyaçları ve günlük pratiği göz önüne alarak geliştirilmiştir. Ürün/Hizmet Kataloğu oluşturularak başlayan süreçler, Firmaların kayıtlarının yapıldığı Müşteri Hizmetleri süreçleri ile devam etmektedir. vMind İş Ekosistemi Yönetimi için bayilerimizin projelere kayıt edildiği, birlikte proje takibi yapıldığı süreçler ile desteklenmektedir. Herhangi bir müşterimiz ya da bayimiz katalogdan seçmiş olduğu ürün ya da hizmetleri işaretlediğinde karşısına gelen kapasite taleplerini belirlemekte ve sistem tarafından yapay zeka algoritması ile kendisine özgü teklifi teklifi otomatik olarak oluşmaktadır. Teklifi kabul ettiğinde ise hızla hizmet aktive edilmekte, kullanım başlamaktadır. Bununla birlikte faturası oluşmakta, aylık faturalar ile süreç ilerlemektedir. Tüm süreci yönetebileceğiniz vRP Yazılımı ile sadece vMind için değil, son yıllarda sayıları hızla artan Yerli Bulut Bilişim Hizmetleri Sağlayıcıları için de çözüm oluşturulması hedeflenmiştir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek olmadığı konusunda hem fikir olduğumuzu düşünüyoruz. Firmalarımızın aynı süreçlerin tekrar üzerinden geçmesine, çözüm aramalarına gerek kalmadan Global Pazar’dan daha fazla pay alabileceğimiz, Ülkemiz için yararlı bir çözüm oluşturulmuştur.