KURUM: BAĞCILAR BELEDİYESİ
PROJE URL: http://www.bagcilar.bel.tr/
PROJE VIDEO URL: https://www.youtube.com/watch?v=ViJ8e3JuuiE
DÜZEY: Yerel Yönetimler
ALAN: Büyük Veri, Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi ve Veri Madenciliği
PROJE ÖZETİ: Belediyemiz kuruluşundan (1992) bu yana yenilikçi tüm yaklaşımları yakından takip etmekte, bilgi teknolojilerini aktif bir şekilde kullanarak iş süreçleri içerisinde sürekli olarak geliştirmektedir. Bu perspektif ile erken dönemde akıllı şehir altyapısı ile ilgili birçok proje gerçekleştirmiştir.
BAGBİ, Yapay Zeka(AI) tarafından desteklenen, sorunsuz vatandaş yönetimine izin veren ve kuruluşlardaki tüm dijital kanallara ve uygulamalara kolayca uygulanabilen özerk, gerçek zamanlı bir mesajlaşma aracını içeren projemiz, dijital dönüşüm stratejilerimizi destekleyen önemli bir projedir.
Tüm sistem ve kanallardan alınan veri ve bilgilere dayalı olarak kişiselleştirilmiş mesajlaşma hizmeti ile kişinin, imar durumu, rayiç bedel, etkinlik, nöbetçi eczane, çöp toplama bilgisi sorgulama gibi bilgileri sohbet içerisinde hızlı bir şekilde kullanıcıya sunarak “gerçek bir asistan”nın yapabileceği işlemleri bir “robot” ile gerçekleştirmesine imkân tanır. BAGBİ, tüm belediyecilik hizmetlerimizle ilgili soru ve başvuruları çok hızlı bir şekilde karşılaması, yapılan konuşma günlükleri feedbackleri ile makine öğrenmesinin sağlanması, böylece zaman içerisinde yanlış cevap ihtimalini minimize etmektedir. e-katılımcılıkla veri havuzumuza önemli bir girdi oluşmasının yanında büyük bir işgücü katkısı da sunmaktadır.
Vatandaşların belediyecilik hizmetlerinden bu pratik ara yüzle kolayca faydalanarak online hizmet alma kapasitesinin artırılması vizyonunun AI gibi yeni nesil teknolojilerin uygulanması ile bizleri kamu sektöründe öncü bir kuruluş haline getirmektedir.
Tüm proje yönetimi döngülerimizde olduğu gibi bu projemizin yürütülmesinde de kurumsal yaklaşımımız “yönetişim, kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik” üzerinedir. Proje sürecimiz şu şekilde yönetilmiştir:
• Görev bazında proje ekibinin oluşturulması,
• Kurumun tüm birimlerinde aktif görev alacak kişilerin atanması (kalite çemberleri),
• Eğitimlerin verilmesi,
• Çözüm ortakları ile proje geliştirme sürecinde uygulamalı modelleme,
• Test süreçlerindeki geri bildirimlerle ar-ge, ür-ge,
• Proje ekiplerinin sürekli desteği ile kurum geneli deneyim ve sürekli geliştirme(Kurumsal kapasite),
Böylece sürdürülebilir döngülerle bir yönetim gerçekleştirilmektedir.
BAGBİ geliştirilirken tüm birimlerin aktif katılımları ile şu göstergeler gerçekleşmiştir:
- e-belediye hizmet servisleri ile entegre hizmet akışının oluşturulması: 7 farklı senaryo(İmar durumu, rayiç bedel, borç, nöbetçi eczane, çöp toplama bilgisi, etkinlik, nikah salonu sorgulama ve borç ödeme)
- Sıkça sorulan sorular (FAQ) listelerinin oluşturulması: 22 Müdürlük, 500 Sıkça Sorulan Sorular (FAQ), 4500 alternatif soru,
- Yazılım test sürecinde gerçekleştirilen işgücü: 240 adam.saat(30 gün, 8 kişi),
- Pilot sürecine kurum personelinin bireysel katılımı ile katkı sunulması, 750 Personel
Chatbot’da dil tespiti, sınıflandırma, varlık tespiti ve sıkça sorulan soruların yapay zekaya düzenli olarak eğitim verilmektedir. Vatandaşın Chatbot’a yazdığı kelimeler ve cümleler yakınsama ile eğitilerek (makine öğrenmesi) doğru cevapların vatandaşa iletilmesini ve problemlerin çözülmesini sağlamaktadır.
BAGBİ, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta tamamen yerli ve milli olarak geliştirilmiş yapay zeka destekli akıllı sanal asistandır. Mart 2021 itibariyle başlayan projemiz, Ocak 2022 itibariyle canlı yayına alınmıştır.